Podizanje dece u 21. veku

Happymamma
9.7.2015.
blog

21. vek se odlikuje brzim promenama i dinamikom. Komunikacija licem u lice i jedan poslodavac za ceo život su davno zaboravljene prakse. Klišei poput “želim da budem policajac” ili “želim da budem princeza” su bili specifični za naše detinjstvo. Danas, mi smo roditelji i moramo da prilagodimo naše metode podučavanja našoj deci. Kako možemo pomoći našoj deci da razviju veštine potrebne za životne uspehe u budućnosti? Evo nekih saveta:

blog

1. Eksplicitno učite decu vrednostima, ne kroz držanje lekcija, već postavljanjem pitanja: - Šta znači biti saosećajna osoba? - Da li misliš da je u redu prepisivati u školi? Da li bi ti prepisivao ako to rade tvoji prijatelji? Zašto? - Da li je u redu lagati i varati da bi zaradio novac? - Šta čini nekog dobrim prijateljem? Zašto? - Šta misliš da čini osobu popularnom? Da li su bogatija deca popularnija? Da li si ti popularan? - Šta bi naša porodica mogla da uradi da učini svet boljim mestom?

blog

2. Pričajte otvoreno sa svojom decom o stvarima koje primećuju u svetu i dajte im slobodu da svoje strahove podele sa vama. Što dete više zna o opasnostima koje postoje i kako da se zaštiti od njih, utoliko je bezbednije. Informisano dete je najbolja zaštita koja postoji u odnosu na mnoge stvari koje mu se potencijalno mogu dogoditi.

blog

3. Pomozite deci da učenje shvate kao celoživotni proces. Ohrabrite ih da zgrabe prilike za učenje i lični razvoj kod kuće, u školi, na internetu, u zajednici. Ako dete postavi pitanje na koje ne znate odgovor, uspostavite pozitivan odnos prema Internet pretrazi. Nemojte se stideti ukoliko ne znate nešto. Mi učimo svakog dana nešto novo.

blog

Uz posvećenost i pažnju , možemo pomoći našoj deci 21-og veka da postanu stabilne, zrele osobe, osnažene da uče i menjaju se kada je potrebno i kada žele, spremne da prigrle ili se prilagode neizbežnim promenama koje sa sobom donosi 21. vek. Uradimo to!Copyright © 2015 Happymamma. All rights reserved