Saveti za period razvoja do kraja 1. godine - pokret

Happymamma
5.3.2015.
blog

Dosta beba oseća ritam u pesmama i voli da igra uz njih. Dečje pesmice mogu biti veoma zabavne kako za bebu, tako i za Vas. Dajte podsticaj bebi da se pokreće uz muziku, da pomera svoje ručice i nogice dok sluša omiljenu pesmu. Dok se kupate, slobodno prskajte vodom pored bebe, jer one vole mehuriće i talase. Tako je naučite da sama ručicama prska vodom, čime dodatno umanjujete i potencijalni strah od vode koji ume da se javi kod dece ako su u prvom kontaktu sa vodom doživela neko jako osećanje koje ih je uplašilo.

blog

1) Provodite vreme sa svojom bebom u maženju i grljenju. To će razviti osećaj sigurnosti kod nje; 2) Obezbedite bebino okruženje tako što ćete skloniti nameštaj sa oštrim ivicama; 3) Omogućite dostupnost različitih igračaka kada počinju da se igraju sedeći ili hodajući po krevetu. Ukoliko igračka nije interesantna, slobodno im dajte voće (male jabuke, parčiće voća) – beba će pokušati da uhvati te deliće prstima, što pozitivno utiče na razvoj motorne koordinacije;

blog

4) Osetite ličnost svog deteta: Neka deca vole igru kroz grljenje, pomeranje i „letenje“, dok su druga mirnija i više vole da im dodajete igračke i pustite ih da se sami igraju. Oni će Vam sami dati do znanja šta im više prija; 5) Najvažnije je – uživajte u interakciji sa detetom! Ponekad čak i najjednostavnija igra može izazvati smeh kod dece. Ako se Vi smejete, i dete će se smejati i pokušavati da Vas imitira. Zapamtite, u ovom periodu, deca „upijaju“ atmosferu iz kuće, tako da se potrudite da stvorite pozitivno i prihvatajuće okruženje u kome se i Vi osećate prijatno.

blog

6) Bebe mnogo vole igre sakrivanja! Sve bebe uživaju u igri kojom se uz sakrivanje iza nekog zaklona Vi pojavljujete i ponovo nestajete. Slobodno uz te igre unesite zvukove i ekspresije iznenađenja kada se pojavite, jer to dodatno stvara uzbuđenje kod dece.

7) Vodite računa o sebi u svakom smislu – i fizičkom, mentalnom i emocionalnom. Roditeljstvo može biti težak i naporan posao. Lakše ćete uživati u svom odnosu sa bebom i biti pozitivan, brižan roditelj kada se sami osećate dobro.Copyright © 2015 Happymamma. All rights reserved